Checklista inför resa

Det kan vara mycket man bör tänka inför en resa. Här har vi gjort en checklista som ska underlätta planeringen för er.

Resebevis och Utlandsresekortet

Har du Folksam hemförsäkring?

Då behöver du ta med dig ditt resebevis på resan. Resebeviset är ett bevis på att du har en hemförsäkring. Du kan skriva ut den på Folksams hemsida.

Har du If hemförsäkring?

Utlandsresekortet är ett kort för dig som visas upp utomlands för att du ska kunna beställa akut sjukvård via If Assistance. Fyll på med försäkringsnummer på kortet, skriva ut den och ta med dig den vid resa.

Checklista inför resa

Reseförsäkring och reseskydd

Det finns flera sätt att skydda sig mot höga oförutsedda utgifter vid resa. Här är de vanligaste sätten.

Hemförsäkring med reseskydd

Försäkringsbolagen Folksam, If, Trygg-Hansa och Länsförsäkringar erbjuder hemförsäkringar med reseskydd som oftast täcker kostnaderna vid läkarvård, hemtransport, evakueringsskydd och eventuella merkostnader för mat och logi. Reseskydden har olika omfattning, läs gärna på och kontrollera vad som omfattas av reseförsäkringen. Reser du mer än 45 dagar behöver du oftast komplettera din hemförsäkring med ett resetillägg.

Reseförsäkringar

Vill ha en mer omfattande reseförsäkring (t.ex. avbeställningskydd, högre ersättningsbelopp, reseskydd vid resa över 45 dagar m.m) finns flera försäkringsbolag som specialiserar sig på reseförsäkringar t.ex: Europeiska ERV, Gouda reseförsäkringar eller Solid försäkringar.

Reseförsäkring med Visa eller Mastercard kort

Betalar du mer än hälften (en del banker kräver 75%) av resan med bankkortet Visa eller Mastercard då får du en reseförsäkring på köpet. Detta ger dig t.ex. ett avbeställningsskydd och ersättning vid sjukdom av eller olycka. Du kan få ersättning om ditt bagage är försenad. För att få ersättning spara alltid kvitton och bifoga det i din skadeanmälan. Denna reseförsäkring täcker dig och även make, sambo eller registrerad partner.

EU-kort (Europeiska sjukförsäkringskortet)

Vid resa inom EU/EES-länderna behöver du ett EU-kort från försäkringskassan även kallad Europeiska sjukförsäkringskortet, som ger dig rätt till offentlig sjukvård i landet som du besöker. Du kan beställa den gratis via försäkringskassan. Leveranstider är upp till 10 dagar. Ett kort är giltigt i 3 år, därefter behöver man beställa ett nytt. Även barn behöver ett EU-kort. Vid vård på sjukhus eller läkarmottagning, visa upp kortet tillsammans med ID-handling till vårdgivaren.

EU-kortet gäller ej för:

  • Privat vård
  • Reser utomlands med syftet att söka vård
  • Hemresor vid skada/olycksfall t.ex. ambulansflyg (undantaget är Norden)

För Norden finns det speciella avtal som täcker en del av kostnaderna för hemresor. Utanför Norden behöver du reseförsäkring eller reseskydd via försäkringsbolagen.

Resor över 45 dagar

Hemförsäkringen ger vanligtvis inte reseskydd för resor längre än 45 dagar. Det erbjuds kompletterande tilläggsförsäkringar hos försäkringsbolagen som ger dig ett förlängt reseskydd. Kom ihåg att teckna och betala tilläggsförsäkringen innan resan för att det ska vara giltigt.

Grönt kort

Reser du med bil behöver du ett Grönt kort i en del länder. Det gröna kortet är ett bevis på att din bil har en trafikförsäkring. Ett Grönt kort behövs i följande länder: Ryssland, Turkiet, Vitryssland, Montenegro, Moldavien, Bosnien-Hercegovina, Albanien, Iran, Israel, Makedonien, Marocko, Tunisien och Ukraina. Kortet beställs utan kostnad på respektive försäkringsbolag antingen via nätet eller på telefon.

Sjukdom och olycksfall

Om du blir sjuk eller drabbas av en olycka är det viktigt att du får ett läkarintyg med diagnos och behandlingstid (antal sjukdagar). Spara alla kvitton för dina behandlingar och medicineringen. Kvitto behövs för att du ska kunna bevisa för försäkringsbolaget att du har blivit sjuk eller att det har skett en olycka under din resa. Detta möjliggör ersättning för utläggen.

Stöld och överfall

Polisanmäl stöld och överfall i det land som du befinner dig. Begär ett polisintyg och få kvitto på alla dina utlägg, detta kan du sedan visa upp för försäkringsbolaget. Försäkringsbolagen har olika högsta ersättningsbelopp beroende på försäkring. Kontrollera vilka krav som ställs hos respektive bolag för att kunna få ersättning för t.ex. pengar, egendom som är stöldbegärlig samt värdehandlingar.

Pass

Som EU-medborgare behöver du inte visa ditt pass eller ID-handling när du reser mellan länder som tillhör Schengenområdet. Här ser du vilka länder som tillhör Schengen. Vi rekommenderar ändå att ta med ditt pass eller ID-handling om du skulle bli stoppad av polis eller säkerhetspersonal.

Konsumentguide och Vägledning

Oberoende tjänst som jämför reseförsäkringar och hjälper dig att hitta rätt. Tjänsten är fylld med matnyttig informaton och reder ut frågor.
globe Reseforsakring.nu © 2008 - 2024