Avbeställningsskydd

Vad är ett avbeställningsskydd?

Kan du ångra dig efter att du betalt din resa och få pengarna tillbaka? Nej, så enkelt är det inte. Ett avbeställningsskydd är viktigt att ha om du skulle bli sjuk innan din avresa, eller under resans gång. Konsumentverket svarar följande på vad ett avbeställningsskydd innebär:

Avbeställningsskydd

Avbeställningsskydd är en försäkring som innebär att du kan få tillbaka din resekostnad om något allvarligt händer före avresan. Företagens villkor för avbeställning varierar, så kontrollera dom noga.

Har du bokat en paketresa? Fråga i så fall om reseföretaget tillämpar allmänna villkor för paketresor. Om du har ett avbeställningsskydd behöver du då inte betala mer än 200 kronor om du skulle bli tvungen att avbeställa din resa. Du har rätt att utnyttja ditt avbeställningsskydd om:

  • Du eller din medresenär har blivit sjuk.
  • En nära släkting till dig har blivit allvarligt sjuk.
  • Din medresenär har avbeställt sin resa enligt giltig avbeställning *.
  • Något oförutsett har inträffat som gör att du inte kan åka, t.ex. brand i ditt hem.

* Det bör finnas giltiga skäl till din avbeställning av resan. Varje försäkring har olika villkor.

Om du inte kan resa, behöver du avbeställa resan tidigast möjligt. Dessutom måste du kunna visa läkarintyg eller släktskapsintyg om det gäller en släkting eller egen sjukdom.

Visa kort

Med VISA kort får du utan kostnad en reseförsäkring och avbeställningsskydd om du har betalat din resa med kortet. Har du betalat resan för medresenärer med ditt VISA kort så gäller försäkringen och avbeställningsskyddet även dem. Avbeställningsskyddet med VISA kort täcker en resekostnad upp till 25 000 kr per försäkrad eller totalt 75 000 kr för alla försäkrade.

Mastercard

För Mastercard gäller att du har betalt mellan 50 och 75 procent av resan med kortet. Det skiljer sig beroende på vilken bank som utfärdat kortet. SEB kräver att du betalar minst 75 procent av resan medan Nordea och Swedbank kräver att minst 50 procent av resan betalas med ditt Mastercard kort.

Tips! Kontrollera ditt reseskydd noggrant och i synnerhet vad som gäller för ditt avbeställningsskydd. Tänk på att det inte går att få ersättning för en avbeställd resa om du endast ångrat dig att åka, det måste uppfyllas olika villkor hos försäkringsbolagen.

Konsumentguide och Vägledning

Oberoende tjänst som jämför reseförsäkringar och hjälper dig att hitta rätt. Tjänsten är fylld med matnyttig informaton och reder ut frågor.
globe Reseforsakring.nu © 2008 - 2024